Strohplatz
Onze aankomende trainingen:
Introductie Terugkomdag Vervolg Verdieping Jaartraining

Geweldloze Communicatie - Herinneringskaartjes

Als je een training Verbindende Communicatie (ofwel geweldloze communicatie, ontwikkeld door Dr. Marshall Rosenberg, zie CNVC) gevolgd hebt, ken je de hulplijstjes van gevoelens en behoeftes. Deze kunnen helpen bij het leren van verbindende communicatie.

Je kunt hier de Verbindende Communicatie herinneringskaartjes downloaden en deze vervolgens zelf uitprinten op A4 papier. Als je bij ons een cursus verbindende communicatie volgt, dan krijg je deze op een kartonnen A5 afgedrukt. Op dit herinneringskaartje staan alle behoeftes met kleurtjes afgebeeld, gecategoriseerd naar de indeling van Manfred Max-Neef. Ook staan er de mogelijke gevoelens als hulp in zes stukken opgedeeld.

geweldloze communicatie behoefte categoriën in plaatjes

Van Mindfulness is bekend dat er veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan is. Dat is ook zo bij geweldloze communicatie, alleen er wordt geen nadruk op gelegd door trainers en door de media. Het onderzoek van Max-Neef is een van de vele onderzoeken waar Marshall (zelf psycholoog) zich door heeft laten inspireren. Max-Neef onderzocht en bewees dat er geen hiërarchie is in levensbehoeftes (wat tegendraads staat op de gedateerde na-oorlogse en helaas bekendere theorie van Maslov). Hier zie je de negen plaatjes die horen bij de categoriën basisbehoeftes zoals Max-Neef die onderscheide: veiligheid, lichamelijk welzijn, begrip, betekenis, ontspanning, creativiteit, vrede, verbinding en samenwerking.

Hieronder zie je het verbindende communicatie herinneringskaartje met daarin de negen categoriën behoeftes en de zes blokken met gevoelens.

Verbindende Communicatie behoefte en gevoelens herinneringskaartjes

Als trainer kun je ook interesse hebben in onze behoeften banner.