Strohplatz

Verbindende communicatie of Geweldloze communicatie: wat is dat?


Ik ervaar het als een gedegen basis/introductie en jouw rustige en to the point bijdrage eveneens. Je leeft zelf voor wat je vertelt: you walk your talk zogezegd en ook dát is heel leerzaam, om het jou te horen en zien doen hoe Verbindende Communicatie in de praktijk werkt! (lees )

geanonimiseerd

Geweldloze Communicatie -of: verbindende communicatie- is omgaan met situaties en communiceren om met elkaar in verbinding te komen en in verbinding te blijven. "Geweldloos" betekent hier dat je jezelf of de ander geen "geweld" aan doet door te communiceren vanuit bijvoorbeeld oordelen, macht, schuld of schaamte, belonen of straffen, of "moeten". Bij een geweldloos communiceren cursus leer je de oprechte intentie die je hebt uit te drukken, de oprechte intentie van de ander te horen, en bij interne worstelingen meer zelfverbinding krijgen. Dit alles leidt tot meer verbinding, rust, helderheid, samenwerking en de ruimte om oplossingen te vinden die anders uitdagender zijn om te vinden. Kortom: geweldloze communicatie is een grote verzameling van rijke inzichten die je daadwerkelijk een stap verder helpen zonder te vervallen in tegeltjeswijsheden die concreetheid missen.

Wanneer draagt geweldloze communicatie bij?

Geweldloos communiceren kan bijvoorbeeld van belang zijn in je relatie, als ouder, als docent of leidinggevende, in vergadersituaties op werk, of als je moeite hebt om liefdevol naar jezelf te kijken. Het kan rust geven in specifieke situaties zoals: sluimerende conflicten met collega`s, minder samenwerking in teams dan gewenst is, frustrerende situaties met je partner, omgaan met zelfkritiek, snel aangevallen voelen, jezelf kwijtraken of niet weten wat je wil.


De eerste dag gaf mij niet veel nieuwe stof of inzichten. Het was wel nuttig omdat de handouts heldere, frisse bewoordingen bevatten, waardoor de NVC stof concreter te oefenen wordt voor mij. De tweede dag heb ik twee waardevolle oefeningen gehad. Niels begeleidde die met compassie en directheid. Het feit dat hij de oefening jakhals/giraf niet forceerde, maakte dat ik me veilig voelde. (lees )

geanonimiseerd

Waarom werkt geweldloze communicatie?

Het knelpunt is veelal het denken in oordelen naar jezelf en anderen toe of bang zijn voor oordelen van een ander, en níet de ware intentie van alle betrokkenen. Deze oordelen kun je met geweldloze ombuigen naar waarden en verlangens, waar geen pijnlijk randje aan zit. Hoewel de naam "geweldloze communicatie" suggereert dat dit een communicatie techniek is, is dat niet strict het geval. Het gaat niet om woordengebruik alleen of om een truckendoos met technieken. Het is wel een pragmatische verbindende kijk op jezelf en anderen, wat uitnodigt tot een blijvende verandering. Wat we dan ook terughoren van cursisten is dat een training geweldloze communicatie járen later nog steeds impact heeft. Omdat de achterliggende intentie van geweldloze communicatie verbinding met een ander en jezelf is, wordt geweldloze communicatie dan ook wel "Verbindende Communicatie" genoemd.


Delen?
Volgen?