Strohplatz

9 keer Verbindende Communicatie is niet ...

Wat wilt u?
Wij trainen in Eindhoven, Breda,
Tilburg of incompany.
Introductie
 
Vervolg
Introductie
Verdieping
InCompany
Jaartraining
Mediation
Terugkomdag
Coaching
Train-de-Trainer

Als ik zeg dat ik trainingen geef in geweldloos communiceren, merk ik dat mensen meteen een idee hebben van wat geweldloze communicatie (ofwel: verbindende communicatie) is, en dat klopt vrijwel nooit. Dat is niet zo gek, want de term "geweldloos" vertelt wat dat het níet over iets gaat, en naar mijn smaak gaat het ook niet over "communicatie". Afgelopen tijd heb ik deze "misvattingen" eens opgeschreven. Zo leg ik ook op een andere manier uit wat verbindend communiceren wél is.

1. Geweldloze Communicatie gaat (alleen) over woorden/communicatie, het is een communicatie techniek

Het wijzigen van een paar woorden zal naar mijn idee weinig veranderen. Dan is het een techniek, een truckje.
Ik zie verbindend communiceren als: omgaan met situaties. De woorden zijn hooguit het resultaat van kijken wat er bij jezelf opborrelt, proberen de essentie van wat iemand anders zegt te pakken, of zorgen dat jij je zo geweldloos en helder mogelijk uit. Het zijn transformatie stukjes, die allemaal zorgen dat je anders kijkt naar een situatie. Het is dus niet een klassieke bedrijfsmatige communicatie techniek, waarbij je andere woorden pakt en klaar is kees.

2. Het gaat om één of ander model, het is een "hoofd" en niet een "hart" ding

Als je alleen de wikipedia pagina leest, zou je zowaar kunnen denken dat het om een model gaat dat je strikt moet volgen. Alsof het een hoofd dingetje is.
Er is wel een model, alleen het zijn geen verplichte "stappen", en er is geen volgorde. Het model heeft componenten als leidraad die helpen, alleen het is geen stappenplan. Het helpt mij om woorden te vinden voor wat er werkelijk aan de hand is, en ook nog eens op een zo geweldloos mogelijke manier. Behalve als je het aan het leren bent, gok ik dat het voor 90% hart is, en 10% hoofd. Geweldloos communiceren wordt dan ook wel de "taal van het hart" genoemd.

3. Geweldloze communicatie gaat over fysiek geweld of schelden

Dit is toch wel de klassieke reactie wat mij betreft. En niet zo gek want ik denk dat "geweld" in het Nederlands meestal gaat om fysiek geweld. Je doet jezelf ook geweld aan als je last hebt van zelfkritiek of perfectionisme, leeft vanuit "moeten" i.p.v. vanuit "willen", snel verantwoordelijkheid voor anderen neemt en jezelf vergeet, je over veel mensen een negatief beeld hebt, praat vanuit ongegecheckte aannames, en zo kan ik nog veel meer situaties bedenken waar geweldloos communiceren kan bijdragen.

4. Je mag niet meer eens flink zeggen waar het om draait (of ruzie maken)

Een half jaar geleden schreef iemand onder een facebook reclame van mij iets als: "Ja maar ik mag toch wel boos worden zeg, wat is dit nou weer!" Gelukkig zegt verbindende communicatie nou juist dat je lekker doet wat je wil, dus als je eens flink boos wil worden, vooral doen. En ook nog eens met de woorden die jij wil. Ook vooral emoties toelaten in plaats van wegstoppen zou ik zeggen. Alles mag!
Geweldloze communicatie is een proces dat bij mij vaak start nádat ik in een situatie zit waarin ik iets wil terugsnauwen, of nàdat er kritiek opborrelt op iemand anders of kritiek op mezelf. Soms ruzie ik het liefst op mijn oude vertrouwde manier. En het lukt me steeds meer om voordat ik mijn mond open doe de veranderstappen uit geweldloze communicatie me te herinneren. Hierdoor verandert mijn kijk op de situatie.

Verbindende Communicatie is niet...

Verbindende Communicatie is niet...

5. Ik doe van vanuit mezelf al, ik heb geen VC nodig

Hardstikke mooi natuurlijk als je geweldloos in deze wereld staat, ik word daar erg blij van! Ik noem uiteraard geen namen, maar ik ken vrienden die dit gezegd hebben en die later in het gesprek vertelden over een beerput aan zelfoordelen. Als ik daar aan terugdenk word ik er nu nog droevig van, want er valt vanuit geweldloze communicatie dan nog zo veel bij te dragen, en ik zou zo graag zien dat vrienden meer innerlijke rust hebben.
Ongeveer de helft van de cursisten in mijn trainingen hebben al veel met mindfulness of andere zelfontwikkeling gedaan. Ik krijg het idee dat het praktische niet-oordelen en de transformatieve werking van geweldloze communicatie veel kan bijdragen. Geweldloze Communicatie is niet alleen rust en aandacht, het is de "hoe dan?" binnen de zelfontwikkeling.

6. Het verdoezelt wat er echt aan de hand is

Hier zit een pijnpuntje van mij. Ik geef ook les in duurzaamheid. Vorig jaar hoorde ik een collega duurzaamheid docent zeggen "...of je zegt gewoon wat er aan de hand is in plaats van één of andere techniek zoals geweldloze communicatie". Als ik terugdenk voel ik me nu wat ongemakkelijk hierover, want geweldloos communiceren gaat nou juist 200% over wat er écht is, in plaats van wat je "moet" zeggen uit beleefdheid, of alleen wat er aan de oppervlakte speelt, of omdat je meer rekening houdt met een ander dan jezelf.

7. Verbindend communiceren gaat om aardig en beleefd zijn

Uit enthousiasme zei ik laatst tijdens een introductie geweldloze communicatie: "Ik heb een hekel aan beleefdheid". Dat was om uit te leggen dat beleefdheid voor mij in het oude maatschappelijke "moeten" zit, en niet vanuit het "willen" waar geweldloos communiceren over gaat.
Wat ik wel graag wil, is respect hebben voor andere mensen, er bij horen, en een vleugje saamhorigheid - vanuit die eigen motivatie, ben ik juist érg graag beleefd naar andere mensen toe.

8. Geweldloze communicatie gaat over mee-voelen

Verbindende communicatie gaat over empathie, en een misvatting bij diverse bronnen op internet is dat empathie gaat over meevoelen - de meeste bronnen maken niet eens verschil tussen invoelen en meevoelen. Empathie gaat over inleven. Dus als ik empathisch naar iemand luister, dan ben ik even aanwezig bij de ander, ik laat los wat er in mij is en hou mijn aandacht even bij de ander. Ik beeld me in wat de ander vertelt, en ik heb zeker oog voor emoties van de ander, alleen ik neem ze niet over. Het blijkt wetenschappelijk (en uit de praktijk!) méér verbindend om emoties (of gevoelens) niet over te nemen en te spiegelen.
Wat ook wel empaat wordt genoemd in quasi-wetenschappelijke bronnen, is dus níet de empathie waar we het hier over hebben. Een empaat kan wel heel veel baat hebben bij geweldloze communicatie, want met verbindende communicatie is te leren onderscheiden of gevoelens van jou of van een ander zijn.

9. Verbindende Communicatie gaat altijd om meer verbinding

Soms wil je juist geen verbinding met iemand, toch? Voor zover ik weet heeft Jan van Koert de term "verbindende communicatie" in het Nederlands geintroduceerd als andere benaming voor "geweldloze communicatie". Verbindende communicatie gaat meestal om meer verbinding, omdat de achterliggende intentie van geweldloze communicatie "verbinding" is. In het Engels is het "Nonviolent Communication" en wordt ook wel "Compassionate Communication" genoemd.
Geweldloze communicatie brengt vrijwel altijd meer verbinding, niet altijd. Ik zou eerder zeggen: compassie. Het gaat om wat er écht is, en dat geeft meestal meer zelfverbinding en meestal ook verbinding met een ander. Ik durf ook te kiezen voor mezelf.
Bijvoorbeeld, als ik sterke oordelen heb over iemand, dan kan ik me met verbindend communiceren inleven in de ander en zo de mens achter de oordelen weer zien. Dit werkt voor mij hééél bevrijdend en geeft rust en ruimte. En, dan nog kan ik het zijn dat mijn behoefte aan gemak erg groot is en mijn behoefte aan verbinding of vriendschap met die persoon gewoon niet zo sterk is, zodat ik misschien bij een feestje niet zo snel met diegene zal gaan praten.

Bekijk voor meer informatie ons volledige geweldloze communicatie cursus aanbod.

Delen?
Volgen?