Strohplatz

Verbindende Communicatie - Invullen voor een ander


Het was fijn om de ruimte te voelen om open te zijn en me thuis te voelen. Zeer tevreden omdat er zorg was en alle tijd voor vragen. Zeer verbonden en aanwezig. Ruimte geven en rust. Ik voelde me op mijn gemak, omdat ik niets moest en daardoor bij kon dragen en zelf kon leren. (lees )

geanonimiseerd

Een bekende valkuil in communicatie is invullen voor een ander. Maar ja, hoe vul je niet in voor een ander? Binnen verbindende communicatie, (ofwel geweldloze communicatie zoals ontwikkeld door Marshall Rosenberg) heet dit een `ongecheckte aanname`.

De -bewuste of onbewuste- aanname kan zijn dat de ander `het waarschijnlijk niet leuk vindt`, `die vraag vast niet kan beantwoorden`, `zich niet zo lekker voelt`, `het vast wel leuk vindt een cadeaux te krijgen`, enz. Wellicht wordt er ook al gedrag aangepast op de aanname.

Je kunt met geweldloze communicatie leren om de verantwoordelijkheid helemaal bij jezelf te houden in zo`n situatie. Verantwoordelijkheid is een basisconcept achter geweldloze communicatie. Hiermee vul je dus niet iets in, maar ben je alert op aannames, en check je die zo nodig. In de communicatie met jezelf (je gedachtenstroom) is dit belangrijk omdat je er dan achter kan komen dat je aan het invullen bent voor een ander. Een oprechte check bij de ander of de aanname klopt -inclusief het vertellen waarom (vanuit welke behoeftes) je checkt- kan heel erg verbindend werken door de oprechtheid en eerlijkheid die jouw vraag uitstraalt.

Bekijk voor meer informatie ons geweldloze communicatie cursus aanbod, mediation, coaching, of ons zakelijk aanbod.


Delen?
Volgen?