Strohplatz

Verbindende Communicatie - Invullen voor een ander

Wat wilt u?
Wij trainen in Eindhoven, Breda,
Tilburg of incompany.
Introductie
 
Vervolg
Introductie
Verdieping
InCompany
Jaartraining
Mediation
Terugkomdag
Coaching
Train-de-Trainer

Een bekende valkuil in communicatie is invullen voor een ander. Maar ja, hoe vul je niet in voor een ander? Binnen verbindende communicatie, (ofwel geweldloze communicatie zoals ontwikkeld door Marshall Rosenberg) heet dit een `ongecheckte aanname`.

De -bewuste of onbewuste- aanname kan zijn dat de ander `het waarschijnlijk niet leuk vindt`, `die vraag vast niet kan beantwoorden`, `zich niet zo lekker voelt`, `het vast wel leuk vindt een cadeaux te krijgen`, enz. Wellicht wordt er ook al gedrag aangepast op de aanname.

Invullen voor een ander

Invullen voor een ander

Je kunt met geweldloze communicatie leren om de verantwoordelijkheid helemaal bij jezelf te houden in zo`n situatie. Verantwoordelijkheid is een basisconcept achter geweldloze communicatie. Hiermee vul je dus niet iets in, maar ben je alert op aannames, en check je die zo nodig. In de communicatie met jezelf (je gedachtenstroom) is dit belangrijk omdat je er dan achter kan komen dat je aan het invullen bent voor een ander. Een oprechte check bij de ander of de aanname klopt -inclusief het vertellen waarom (vanuit welke behoeftes) je checkt- kan heel erg verbindend werken door de oprechtheid en eerlijkheid die jouw vraag uitstraalt.

Bekijk voor meer informatie ons volledige geweldloze communicatie cursus aanbod.

Delen?
Volgen?