Zelfvoorzienend Off-grid Cursus

Geweldloze Communicatie Intro

Geweldloze Communicatie Vervolg

Zelfvoorzienend Off-grid Festival les/marktstand

Geweldloze Communicatie Festival

OverigeVerbindende Communicatie - Je wordt ontslagen

Stel je ontvangt een moeilijke boodschap. Bijvoorbeeld: je hebt net een huis gekocht en je hoort dat je wordt ontslagen. Of, je bent niet aangenomen na een lange sollicitatieprocedure voor een droombaan. Of je mag niet blijven wonen waar je nu woont. Wat nu? De ouderwetse primaire reacties zijn fight (je gaat in beroep), flight (je zet het op een zuipen), freeze (je gaat door alsof er niets gebeurd is of probeert het te fixen). Brené Brown noemt ongeveer deze drie de "shame screens" en heten dan moving against (fight), moving away (flight), moving towards ("freeze"). Tot zover de communicatie cliché`s, want er zijn meer mogelijkheden.

Verbindende Communicatie, ofwel geweldloze communicatie, ontwikkeld door Dr. Marshall Rosenberg, zie CNVC) biedt nog een vierde oplossing, waarbij je niet afbreuk doet aan je eigenwaarde, hersencellen of geweten. En die heet empathie. Empathie helpt allereerst eens aan rust over de situatie, of acceptatie. Niet schaamte (jezelf afkeuren), niet schuld (naar een ander wijzen),niet doen alsof het er niet toe doet (innerlijke onrust), maar empathie.

Empathie is er in twee vormen: voor jezelf of voor de ander. Hier volgt een oefening binnen geweldloze communicatie met fight en flight, en de twee vormen van empathie. Dus, stel je wordt ontslagen terwijl je net een hypotheek hebt afgesloten. Hoe zou je deze boodschap kunnen horen?

Je zou bijvoorbeeld dan deze dingen tegen jezelf of anderen kunnen zeggen:

  • Fight: "Ja, het was toch een rotbaan, ik wilde sowieso al ZZP"er worden".
  • Flight: "Ach ik was ook niet goed in die baan, ik ben nooit goed genoeg geweest voor die baan."
  • Zelfempathie: "Ik voel me verward en ongerust omdat ik behoefte heb aan financiële zekerheid."
  • Zelfexpressie: "Als ik hoor dat ik ontslagen wordt, dan wil ik graag helderheid want ik heb net een hypotheek afgesloten. Kun je me vertellen waarom ik ontslagen wordt?"

Voor meer informatie kun je bij ons geweldloze Communicatie trainingen volgen.