Zelfvoorzienend Off-grid Cursus

Geweldloze Communicatie Intro

Geweldloze Communicatie Vervolg

Zelfvoorzienend Off-grid Festival les/marktstand

Geweldloze Communicatie Festival

OverigeVerbindende Communicatie - Hoera, sympathie

Hoera, sympathie! Toch? Niets fijners dan een sympathieke reactie, toch? Helaas is dat niet altijd zo, omdat een sympathische reactie gaat over hoe de situatie zou zijn als he jouzelf zou overkomen, en heeft dus niets met de ander te maken. Is dat dus wel verbindend? Stel nou eens dat je een drukke dag op werk had, en daarna je portemonnai of sleutels verloren bent, en daarom vier kilometer loopt in plaats met de auto. Vlak voordat je de drempel overgaat voel je je sleutels in je jaszak. Je komt thuis en je vertelt het verhaal aan een huisgenoot of partner.

Hoe zou het voor je zijn als je hoort:

  • "Je kunt ook je sleutels aan je broek vastmaken met een elastiek, dan..." (ongevraagd advies).
  • "Oh dat had ik vorige week ook, toen ..." (eigen verhaal).
  • "Ja het leven is hard, het had veel erger kunnen zijn als..." (temperen)
  • "Oei ja ik zou ook balen, mezelf stom vinden en ik ...." (medelijden).
  • "Wat erg voor je! Zo sneu dat dit je weer overkomt..." (troosten).
  • "O nee zo zit het niet, het zit ..." (corrigeren).
En zo zijn er nog een paar...

Beeldt je nogmaals de situatie in, en bedenk nu eens dat je thuis komt, en dat je allereerst eens rustig je verhaal kan vertellen. Om te beginnen.

En dan, pas na een tijdje komt -afhankelijk van wat je vertelt- een eerste reactie die ongeveer klinkt als "Oef ik hoor dat je behoorlijk baalt zeg, je wou graag sneller thuis zijn, toch?" Of: "Ik hoor dat je droevig was omdat je je sleutels kwijt was, en je nu heel opgelucht bent omdat je geen gedoe hebt om die te vervangen, toch?". Terwijl je dat hoort, zucht je een "jah absoluut!!". Die zucht, en dat de ander even heeft geluisterd en ingeleefd, is een voorbeeld van empathie die verbindende communicatie (ofwel geweldloze communicatie, ontwikkeld door Dr. Marshall Rosenberg, zie CNVC) kan brengen.

Voor meer informatie kun je bij ons geweldloze Communicatie trainingen volgen.