Conflicten en moeilijke berichten: inleven in een ander

In deze 2-daagse Empathisch Luisteren staat het inleven in en reageren op de ander centraal, met name bij boosheid, conflict hantering en moeilijke berichten. Empathisch luisteren is echter sleutelbegrip binnen elke verbinding tussen twee of meer mensen, en daarom is het dan ook een naadloze vervolgstap na de introductie verbindende communicatie, die verzocht wordt eerst te volgen (of een vergelijkbare training).

Binnen dit weekend gaan we aan de slag met inzichten uit geweldloze communicatie die je een totaal ander beeld kunnen geven op het gebied van conflicten en boosheid en bij het ontvangen van een lastige boodschap zoals feedback of een nee. Je leert concrete handvatten om in deze situaties zodanig te kunnen reageren dat de verbinding toch in stand blijft, ook al lijkt het dat je wordt aangevallen of bekritiseerd, en dat de keuze`s om te reageren misschien klein zijn.

Wat leer ik?

Je leert in deze twee dagen Empathisch Luisteren de basis van:

  • het verschil ervaren tussen reageren met empathie in plaats van reageren met sympathie, ongevraagd advies, troosten, enz.
  • voorbij het "gelijk krijgen" een oplossing vinden die voor iedereen blijft werken
  • kritiek en "nee" horen op een manier die de verbinding niet verbreekt
  • van eisen naar dialoog gaan
  • een discussie omvormen naar een win-win situatie
  • een lastige situatie objectiefen liefdevol benaderen

In dit weekend gaan we na een herhaling van het model, inzoomen op lastige boodschappen en wat daar achter zit. Grote kans dat je de eerste dag schrikt van hoe niet verbindend de meeste manieren van communicatie zijn die we doorgaans toepassen. We gaan oefenen met tijd inbouwen ("geduld") en op een speelse manier daadwerkelijk oefenen lastige boodschappen empathisch ontvangen. De tweede dag gaan we een enorme verdiepingsslag maken in empathisch luisteren door een stappenplan te bekijken waardoor echt verbinding door empathie en verbinding ontstaat. We gaan er ook meteen mee oefenen zodat je het verschil zelf kunt ervaren. We eindigen dit weekend met een oefening waarmee je een eigen situatie anders kunt gaan bekijken. Het programma is flexibel en wordt aangepast als de leerbehoefte van de groep anders is.

Wie geeft de Verbindende Communicatie trainingen?

Niels Gorisse is eind 2011 onder de indruk geraakt van geweldloze communicatie, en heeft sindsdien de ambitie om met geweldloze communicatie bij te dragen aan anderen. Omdat hij graag geweldloze communicatie wil lesgeven met een zo hoog mogelijke kwaliteit en zoals dit ook bedoeld is door de bedenker Marshall Rosenberg, is hij momenteel candidaat om gecertificeerd te worden als leraar. Niels heeft meer dan 60 cursusdagen achter de rug van nationale en internationale trainers.

Ik heb Niels als invoelend ervaren, vooral ook als authentiek en integer door het zichtbaar en hoorbaar zoeken naar de juiste en zorgvuldige formulering.
geanonimiseerd

Waar en wanneer?

Alle cursusdagen zijn Nederlandstalig. Iedere cursusdag zijn de deuren vanaf 09:30 geopend, en de les is ongeveer tussen 10:00-13:00 en 13:45-17:00; probeer op tijd te komen zodat we om 10:00 kunnen starten. De cursus is inclusief onbeperkt koffie/thee; in de pauze is een eigen lunch te nuttigen, of een lunch-zaak in de buurt te bezoeken. Deze cursus omvat veel stof maar heeft geen kwalificatie of examen. U hebt geen kwalificatie of vooropleiding nodig om aan deze cursus deel te nemen. U krijgt bij de cursus een bedrukte multomap met alle lesmateriaal plus een feedbackformulier.

Maximaal 16 deelnemers kunnen zich inschrijven. Bij vragen vooraf, mail gerust naar verzoek apenstaartje verbindendecommunicatie.com.

Locatie Breda Zuiderlicht is in Zuiderlicht te Kloosterlaan 138a, Breda.
Locatie Eindhoven is in het Hoogstraatgemeenschap te Hoogstraat 301a, Eindhoven.

Op dit moment is er geen nieuwe datum geprikt voor deze cursus. Laat ons alstjeblieft weten als u deze cursus wil volgen, en waar u woont, want dan komt deze cursus er ook weer aan, het liefst in de buurt van zoveel mogelijk deelnemers.

Cursus:Empathisch luisteren
Naam:
E-mail:
Woonplaats:
Eventuele toelichting:
Versturen