Strohplatz

Onze leergang geweldloze communicatie:

Introductie Vervolg Verdieping Jaartraining

Wat is Geweldloze Communicatie?

Geweldloze communicatie -of: verbindende communicatie- is communiceren om met elkaar in verbinding te komen en in verbinding te blijven. "Geweldloos" betekent hier dat je jezelf of de ander geen "geweld" aan doet door te communiceren vanuit bijvoorbeeld oordelen, "macht over", schuld of schaamte, belonen of straffen, of "moeten". De trainingen geweldloze communicatie leren je de oprechte intentie die je hebt uit te drukken, en de oprechte intentie van de ander te horen. Dit leidt tot meer verbinding, rust, helderheid, en de ruimte om oplossingen te vinden die anders niet gevonden worden.

Geweldloze Communicatie is het gedachtegoed van Marshall Rosenberg (zie cnvc.org), en is interessant voor jou als wilt leren:

De rust in de onderzoekende houding van Niels en de tijd die hij nam voor alles wat wij vroegen of waar we hulp bij nodig hadden, zijn compassie voor als iets niet helemaal volgens de GC ging, zorgde voor een open houding van ieder en dat gaf een groot gevoel van veiligheid en verbondenheid.

geanonimiseerd

Communicatie training kan bijvoorbeeld van belang zijn in je relatie, als docent of leidinggevende, in vergadersituaties op werk, als je moeite hebt om liefdevol naar jezelf te kijken, of als ouder. Het knelpunt zit vaak in de communicatie, en niet zo zeer de intentie achter wat iemand doet of zegt. Omdat de achterliggende intentie van geweldloze communicatie het verbinden met de ander is, wordt "Verbindende Communicatie" als een andere benaming ook gebruikt.

Ik voelde me zeer comfortabel en verbonden, door de open en uitnodigende houding van Niels. Dit was ook het groepsgevoel dat aan het einde zo geuit werd.

geanonimiseerd

Geweldloze communicatie is een grote verzameling van rijke inzichten die je daadwerkelijk een stap verder helpen zonder tegeltjeswijsheden, bijvoorbeeld over verantwoordelijkheid en moeten. Het kan je wereldbeeld behoorlijk kantelen en op lange termijn rust geven in specifieke situaties zoals: omgaan met veel zelfkritiek, snel aangevallen voelen, jezelf kwijtraken in situaties, niet weten wat je wil, of oordeelloos feedback ontvangen en kunnen geven.

Hoewel de term "geweldloze communicatie" suggereert dat dit een communicatie techniek is, is dat niet het geval. Het gaat niet om woordengebruik of om een truckendoos met technieken. Het is wel een verbindende kijk op jezelf en anderen, die erg transformerend werkt en je praktische mogelijkheden geeft om blijvend compassievol naar jezelf en anderen aan te kijken.