Strohplatz

🌓

Verbindende Communicatie - Hoera, sympathie


Geweldloze Communicatie - Hoera, sympathie

Hoera, sympathie! Niets fijners dan een sympathieke reactie, toch? Helaas is dat niet altijd zo, omdat een sympathische reactie gaat over hoe het zijn als het jou zélf zou overkomen, en heeft dus niets met de ander te maken. Is dat dus wel verbindend? Stel nou eens dat je een drukke dag op werk had, en daarna je portemonnai of sleutels verloren bent, en daarom vier kilometer loopt in plaats met de auto. Vlak voordat je de drempel overgaat voel je je sleutels in je jaszak. Je komt thuis en je vertelt het verhaal aan een huisgenoot of partner.



Hoe zou het voor je zijn als je hoort: En zo zijn er nog een paar...

Beeldt je nogmaals de situatie in, en bedenk nu eens dat je thuis komt, en dat je allereerst eens rustig je verhaal kan vertellen. Om te beginnen.

En dan, pas na een tijdje komt -afhankelijk van wat je vertelt- een eerste reactie die ongeveer klinkt als "Oef ik hoor dat je behoorlijk baalt zeg, je wou graag sneller thuis zijn, toch?" Of: "Ik hoor dat je droevig was omdat je je sleutels kwijt was, en je nu heel opgelucht bent omdat je geen gedoe hebt om die te vervangen, toch?". Terwijl je dat hoort, zucht je een "jah absoluut!!". Die zucht, en dat de ander even heeft geluisterd en ingeleefd, is een voorbeeld van empathie die verbindende communicatie (ofwel geweldloze communicatie, ontwikkeld door Dr. Marshall Rosenberg, zie CNVC) kan brengen.

Bekijk ons geweldloos communiceren aanbod voor persoonlijke ontwikkeling en professionele ontwikkeling.